LIVE TEXT | Război în Ucraina. 200 de zile de la debutul invaziei. Zelenski: Armata rusă ne arată ce are mai bun - spatele

LIVE TEXT | Război în Ucraina. 200 de zile de la debutul invaziei. Zelenski: Armata rusă ne arată ce are mai bun - spatele

Este a 200-a zi de la începutul războiului. Trupele ruse se află într-o situație delicată pe frontul din Harkov, unde ucrainenii au reușit să cucerească orașul strategic Kupiansk. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski anunță că au fost eliberați 2000 de kilometri de teritoriu în septembrie.

Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie FOTO EPA-EFE

UPDATE 08.51 Operațiunile la centrala nucleară Zaporojie, oprite complet

Operaţiunile la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, aflată sub controlul forţelor ruse, au fost oprite complet, a anunţat duminică Energoatom, operatorul ucrainean al centralei (ZNPP), transmite Reuters.

Ucraina a declarat miercuri că ar putea să fie nevoită să închidă centrala nucleară Zaporojie şi le-a cerut locuitorilor din zonele adiacente să se evacueze pentru propria lor siguranţă.

Iar vineri, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a informat în legătură cu o „întrerupere totală a energiei electrice” în oraşul ucrainean Energodar, unde se află centrala nucleară Zaporojie, situaţie care „pune în pericol siguranţa operaţiunilor” centralei.

UPDATE 08.10 Kievul critică neutralitatea Indiei

Şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, a criticat sâmbătă neutralitatea Indiei în faţa invaziei ruse a Ucrainei, acuzând ţara că "beneficiază" de "sacrificiile" ucrainene şi occidentale, notează AFP.

"Nu poţi fi neutru şi să te prefaci că nu s-a întâmplat nimic atunci când practic beneficiezi de sacrificiile noastre", a declarat el la forumul internaţional Yalta European Strategy (YES) de la Kiev.

De la începutul invaziei sale în Ucraina, care i-a atras o serie de sancţiuni occidentale, printre embargouri asupra petrolului rusesc, Moscova a devenit principalul furnizor de ţiţei al Indiei.

Rafinăriile indiene beneficiază de reduceri semnificative pe fondul creşterii preţurilor la benzină în Europa.

"India are posibilitatea de a cumpăra petrol rusesc la un preţ foarte mic, rezolvându-şi astfel problemele interne doar pentru că cineva moare în Ucraina şi că cineva din Europa impune sancţiuni", a adăugat Dmitro Kuleba.

"Cred că India ne este datoare", a continuat el.

UPDATE 07.30 Zelenski: Armata ucraineană a eliberat „2000 de kilometri de teritoriu”, rușii fug

Armata Ucrainei a recucerit aproximativ "2.000 de kilometri de teritoriu" în septembrie, a anunţat sâmbătă preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, adăugând că armata rusă face o "alegere bună" fugind din faţa contraofensivei Ucrainei în nord-estul şi sudul ţării, notează AFP.

"Până acum, de la începutul lunii septembrie, au fost eliberaţi aproximativ 2.000 km de teritoriu", a spus Volodimir Zelenski într-un mesaj video postat pe Telegram.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

2 Voi vedeți ce le fac ucrainenii rușilor?

3 Așa o fi?

4 Sisteme de apărare aeriană din Crimeea ar fi fost lovite cu rachete ATACMS

5 Sexsomnia / O tulburare de somn jenantă despre care nimeni nu vrea să vorbească